Toimiston sisustuksen värit ja värisuunnittelu

Värien avulla työympäristöä, työhyvinvointia ja jopa työtehoa voi parantaa monella tapaa. Aina se ei kuitenkaan ole helppoa.

Lue alta kolme syytä, miksi toimiston värisuunnitteluun kannattaa panostaa ja kolme nyrkkisääntöä, joita noudattamalla vältät pahimmat sudenkuopat.

Kolme syytä, miksi toimiston värisuunnitteluun kannattaa panostaa

1. Oikein sijoitelluilla väreillä voi rauhoittaa ja piristää

Värien avulla on mahdollista vaikuttaa monilla tavoilla työntekijöiden ja vierailijoiden mielialaan. Harmaat, beiget ja haalean siniset värit rauhoittavat, tosin liiallisesti käytettynä jopa tylsistyttävät. Myös hillitty vihreä on rauhoittava väri.

Punainen puolestaan kiihdyttää sykettä, keltainen piristää ja oranssi stimuloi. Näiden värien kanssa pitää kuitenkin olla varovainen, sillä ne saatetaan myös kokea helposti ärsyttävinä.

Miettimällä odotustilojen ja työtilojen värimaailmoja voi vaikuttaa kyseisen tilan yleiseen temperamenttiin.

2. Huolellinen värisuunnittelu luo laadukkaan vaikutelman

Jos sistustuksen värisuunnittelu on tehty miten sattuu, yrityksestä syntyy hallitsematon ja laaduton yleiskuva. Koordinoimattomat värit sattuvat silmään ja voivat esimerkiksi liikeneuvotteluissa heikentää yrityksen luotettavuutta. Asiakas saattaa ihmetellä, että jos toimisto näyttää näin kaoottiselta, voiko yritykseen luottaa muillakaan osa-alueilla.

3. Väreillä voi tukea omaa brändiä

Miettimällä esimerkiksi aulatilojen tai neuvotteluhuoneiden väritystä voi vahvistaa yrityksesi brändiä. Jos yrityksen markkinoinnissa käytetään vaikkapa tiettyä violetin sävyä, saman sävyisen violetin käyttäminen tehokeinona sisustuksessa antaa sekä työntekijöille että vierailijoille vaikutelman yrityksen yhtenäisyydestä ja sitoutumisesta omaan tuotteeseen.

Kolme opetusta toimiston värisuunnittelun aloittajalle

1. Eri värit sopivat eri tiloihin

Kaikki värit eivät sovi kaikkialle. Punainen voi olla häiritsevä elementti odotustilassa tai lepohuoneessa. Vastaavasti brainstormaus saattaa sujua paremmin jossakin muualla kuin unettavan beigessä ympäristössä.

Sisustuksen värejä valitessasi mieti aina, mihin kyseistä tilaa ollaan oikeasti käyttämässä ja kunnioita sitä tehtävää.

2. Voimakkaita värejä käytetään vain tehosteina

Sisustuksessa perusvärit ovat miltei aina murrettuja, hillittyjä, tylsiäkin. Voimakkaiden värien käyttäminen suurilla pinnoilla, kuten seinissä, on todella vaikeaa ja vaatii todella visionääristä sisustajaa. Tavallisen sisustajan kannattaa rajoittaa vahvat värit – punainen, keltainen, violetti, räikeä vihreä – ainoastaan yksittäisiin sisustuselementteihin, joilla piristetään muuten hillittyä kokonaiskuvaa.

3. Tutustu väriympyrään

Väriympyröitä on erilaisia, mutta tyypillisin sisustuksessa käytettävä malli on liukuva kolmeen pääväriin perustuva ympyrä.

Jos kaksi värisävyä ovat vastakkaisilla puolilla ympyrää, ne ovat vastavärejä. Rinnakkain asetettuna vastavärit luovat levottoman kontrastin. Tämä voi olla joskus mainio tehokeino, mutta usein sisustuksessa kannattaa välttää suoria vastavärejä.

Väriympyrän avulla voi myös miettiä sitä, onko omaan toimistoon lätkitty liikaa satunnaisia värejä. Jos sisustuksen värivalinnat sijoittuvat hajanaisesti joka puolelle väriympyrää ilman mitään logiikkaa, todennäköisesti sisustuksen värejä kannattaa koordinoida hieman lisää.

Lue lisää väreistä toimistoympäristössä:
Impact of color on marketing (Management Decision)
Use color psychology to boost productivity (Eon Office)
How the color of your office impacts productivity (Entrepreneur)
The best colors for business and productivity (Upwork Blog)

Made by Tremedia