Ergonominen työtuoli ja sen terveysvaikutukset

Työterveyden kannalta tärkein kaluste on laadukas työtuoli. Ergonominen työtuoli ehkäisee kipuja ja sairauksia sekä saattaa näkyvästi parantaa työtehoa.

Mistä tunnistaa ergonomisen tuolin?

Muun muassa seuraavat neljä tekijää voivat olla merkkejä tuolin ergonomisuudesta:

  1. Miellyttävä tuntuma. Ergonomisen työtuolin tunnistaa ennen kaikkea siitä, että se tuntuu hyvältä. Tuoli tukee selkärankaa ja antaa työntekijän lihasten rentoutua. Miellyttävään tuntumaan kuuluu myös käytettyjen materiaalien laadukkuus. Esimerkiksi hyvä istuinmateriaali ja kestävä verhoilu ovat aistivaraisesti tunnistettavia merkkejä laadusta.
  2. Liikkuvuus ja tukevuus. Hyvä tuoli reagoi työntekijän liikkeisiin esimerkiksi paperien kurottelun yhteydessä ja joustaa – tinkimättä silti tarvittavasta ergonomisesta tuesta.
  3. Helppo säädettävyys.  Hyvä tuoli on helppo säätää kohdalleen. Kaikkien tuolien kohdalla säätöjä pitää toki miettiä yksilö- ja työpistekohtaisesti, mutta laadukkaan tuolin kanssa ergonomisen asennon löytäminen on aina helpompaa. Nopeiden säätöjen tärkeys korostuu etenkin sellaisissa työpisteissä, joissa monta työntekijää käyttää vuorotellen samaa tuolia.
  4. Hintalappu. Jos toimistotuolia myydään kovin halvalla hinnalla, on syytä miettiä, mistä matala hinta johtuu. Laadukkaimmat työtuolit vaativat pitkää tutkimus- ja kehitystyötä, eikä helppoa oikotietä ergonomiseen designiin ole. Siksi parhaat tuolit ovat usein myös kalleimpia.

Ergonominen tuoli ja työterveys

Työtuolin ergonomisuudella on suora yhteys työterveyteen ja työhyvinvointiin. Välittömin vaikutus tuolilla on selkä, hartia- ja niskakipuihin.

Pidemmän päälle kyse on muustakin kuin vain satunnaisista kivuista ja jumituksista. Ergonominen työtuoli parantaa verenkiertoa, huoltaa selkärankaa ja jopa madaltaa kuolleisuutta. Huono työasento voi nimittäin altistaa pitkällä tähtäimellä muun muassa sydänkohtauksille ja verenkierron häiriöiden kautta lukuisille muille elimistöllisille sairauksille.

Parhaat tuolit saattavat myös olla avuksi tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoidossa. Työergonomiasta huolehtiminen helpottaa pitkäaikaisia kipuoireita ja tehostaa fysioterapian avulla tapahtuvaa hoitotyötä.

Ergonomian vaikutus työtehoon ja tuottavuuteen

Myös säästäväisen työnantajan näkökulmasta ergonominen tuoli voi olla arvokas sijoitus. Työntekijöiden parantunut verenkierto tehostaa ajattelua ja keskittymistä – ja sitä kautta työtehoa ja tuottavuutta.

Hyvä työskentelyasento myös helpottaa stressiä. Korkeat stressitasot heikentävät ihmisen immuunijärjestelmää ja lisäävät sairastelua. Stressitön työntekijä on siksi muita harvemmin poissa töistä.

Hyvät työolot lisäävät subjektiivista tyytyväisyyttä

Ergonominen työtuoli vähentää stressiä ja kohentaa fyysistä hyvinvointia, jonka takia sillä on myös suora vaikutus työntekijöiden subjektiiviseen tyytyväisyyteen. Tämä tarkoittaa käytännössä, että tuoliin investoimalla työnantaja voi helposti parantaa työpaikan ilmapiiriä ja sitouttaa työntekijöitä yritykseen. Ergonominen työtuoli voi omalta osaltaan auttaa pitämään kiinni parhaista työntekijöistä.

 

Made by Tremedia