Ergonominen työpiste

Työpisteen ergonomisuus on tärkeä osa yleistä työhyvinvointia. Miten sattuu työskenteleminen johtaa helposti kroonisiin vaivoihin ja myös työtehon heikkenemiseen. Ergonominen työpiste ohjaa työntekijän turvalliseen ja tehokkaaseen työasentoon. Lue lisää ohjeita alta.

Yleisohjeet ergonomista työpistettä varten

Ergonomisen työpisteen tärkein tehtävä on auttaa työntekijää luontevasti pysyttelemään asennoissa, joissa kehoon kohdistuva haitallinen rasitus pysyy mahdollisimman alhaisena.

Toimistotyöntekijä voi viettää jopa kahdeksan vuotta elämästään istuma-asennossa työpisteen ääressä. Työpisteen suunnittelun tärkeyttä ei voi siksi korostaa liikaa. Suurin osa pitkistä sairaspoissaoloista johtuu hiirikäden ja selän ongelmista. Oikeaoppinen ergonominen työpiste voi vähentää työntekijöiden sairastelua jopa 50 prosentilla.

Huomaa, että tietokoneella työskenneltäessä asennon vaihtelu voi muodostua vaikeaksi, etenkin jos käytössä on kannettava tietokone. Ergonomisuutta voidaan tällöin lisätä liittämällä koneeseen ulkoinen näyttö, hiiri ja näppäimistö.

Lue lisää tietokonetyön ergonomiasta alta.

Näyttöruudun asettelu

Näyttö tulee asettaa oikealle korkeudelle ja katseluetäisyydelle. Oikeat säädöt riippuvat näytön koosta ja työn luonteesta. Sopiva etäisyys on keskimäärin 60-75 cm. Osa käyttäjistä kokee pidemmänkin etäisyyden miellyttävänä. Jopa metrin matka silmien ja näytön välillä voi olla joillekin työntekijöille hyvä.

Oman näytön etäisyyden voi testata helposti ojentamalla käsi vaakatasossa eteenpäin. Käsivarren ollessa suorana sormenpäiden pitäisi juuri osua näytön pintaan. Sormien tulee osoittaa näytön puolivälin yläpuolta, sillä oikeaoppisesti asetettuna näyttö on 20-30 astetta silmien alapuolella.

Näppäimistön asento

Näppäimistön tulee olla miellyttävästi ja rennosti käsien alla. Kyynärvarret tuetaan työpöydän pintaan. Näppäimistön valinnassa tärkeää on mahdollisuus pitää ranteet suorina. Liika taivuttaminen ylös aiheuttaa rasitusvammoja.

Näppäiltäessä vältä voimakasta hakkaamista. Käytä vain sen verran energiaa kuin näppäimen painamiseen vaaditaan. Kymmensormijärjestelmä vähentää niin ranteen kuin niskankin turhaa liikettä. Yritä käyttää vähintään useampaa kuin kahta sormea.

Hiiren ergonominen käyttö

Hiiri on epäergonominen ohjainväline. Sen liikutteleminen aiheuttaa aina enemmän niskan jännitystä kuin näppäimistön painelu. Aina, kun pystyt, korvaa hiirenkäyttö näppäinkomennoilla.

Varmista, että hiirelle on runsaasti tilaa eikä ympärillä ole liikeratoja häiritseviä esineitä.

Lepuuta hiirikättä säännöllisesti. Kannattaa myös opetella käyttämään hiirtä molemmilla käsillä, näin voit jakaa rasitusta oikean ja vasemman puolen välille. Oikeanlaisen hiiren valinta voi ehkäistä niska- ja hartiasärkyjä. Kokeile useita eri malleja.

Oikeanlainen ja oikein säädetty työtuoli

Työtuolin valinta on eräs tärkeimmistä toimistotyön ergonomiaan vaikuttavista yksittäisistä tekijöistä. Ei ole yhtä tuolityyppiä, joka sopisi jokaiselle istujalle täydellisesti. Siksi on tärkeää, että työtuolissa on hyvät ja helpot säädöt, joiden avulla työpisteen ergonomisuus voidaan varmistaa.

Työtuolin säätäminen tapahtuu seuraavasti:

  • Istu tuolin perälle ja säädä korkeus sellaiseksi, että jalkateräsi ovat tukevassa asennossa lattiaa vasten.
  • Säädä istuimen syvyys eli siirrä istuinpintoja tai selkänojaa. Pyri siihen, että selkä saa riittävän tuen eikä tuolin reuna paina polvitaipeita.
  • Selkänojan korkeus säädetään sellaiseksi, että alaselän notko saa tukea.
  • Nojan kaltevuus säädetään tunnustelemalla ja kokeilemalla. Kiinnitä huomiota siihen, millä kaltevuusasteella lanneselän rasitus tuntuu vähäisimmiltä.
  • Kyynärpäiden tulee levätä rennosti käsinojilla. Huomaa, että käsinojat eivät saa estää tuolin liikuttamista lähelle työpöytää.

Työtason korkeus liittyy läheisesti istuimen korkeuteen ja näppäimistön käyttöasentoon. Varmista, että pöytä sallii käsien rennon asennon. Sähköpöytä on paras keino säätää työskentelykorkeutta nopeasti ja helposti. Jos pöydän korkeutta ei voi säätää, säädä tuolin korkeutta ja tarvittaessa hanki jalkatuki jämäkän työskentelyasennon varmistamiseksi.

Voit parantaa työpisteen ergonomiaa myös hankkimalla tuolin, jonka säädöt mahdollistavat tukevan työskentelyasennon niin seisten kuin istuenkin. Asennon vaihtaminen kesken työpäivän vähentää rasitusvammoja.

Lue lisää:
Työpisteen ergonomia (Työturva.fi)

Made by Tremedia