Ergonominen työtuoli

Vaikka ergonomia on monen osan summa, lähimpänä kehoa on aina istuin. Halpa toimistotuoli ei tarjoa sitä tukea, jonka luustomme ja lihaksistomme kaipaavat. Väärä työskentelyasento kostautuu lopulta kroonisina kipuina ja sairauksina. Työhyvinvoinnin kannalta ergonominen työtuoli onkin eräs tärkeimmistä välineistä.

Suurin osa työtuoleista on vaaraksi terveydellesi

Halvat ja huonosti suunnitellut työtuolit ovat epäergonomisia. Viime vuosina tutkimukset ovat osoittaneet, että istuminen vaarantaa terveyden. Asian ei kuitenkaan tarvitsisi olla näin.

Hyvä, ergonominen työtuoli huomioi, että ihmiskehoa ei ole suunniteltu istumaan kaiket päivät. Tuolin pitää siksi olla muutakin kuin staattinen esine, jonka päälle takamuksensa voi asettaa. Tuolin pitää liikkua ja reagoida työn luonteeseen ja tukea kehoa oikealla tapaa.

Malmstolen-työtuoli tukee, helpottaa, rentouttaa, liikkuu

Ruotsalainen perheyritys Malmstolen on kehittänyt ehkä maailman parhaan työtuolin. Ympäristöystävällisesti valmistettujen Malmstolen-tuolien valikoimasta löytyy ergonominen vaihtoehto jokaiselle työntekijälle. Malmstolen reagoi käyttäjän tarpeisiin ainutlaatuisen näppärästi. Oikeilla säädöillä Malmstolen ehkäisee tehokkaasti toimistotyöntekijöitä riivaavia kroonisia vammoja ja tekee modernista työympäristöstä luonnollisen kaltaisen.

Malmstolen lupaa tuoliensa tekevän neljä asiaa, josta monet kilpailijat eivät tiedä mitään. Malmstolen tukee, helpottaa, rentouttaa ja liikkuu. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa ja miksi juuri näitä ominaisuuksia tarvitaan ergonomisen työasennon saavuttamiseksi? Jatka lukemista.

Tuki

Tuolin varmasti tärkein ominaisuus on tuen tarjoaminen. Oikeisiin paikkoihin kohdistuva tuki sallii työntekijää asettumaan rennosti työvälineidensä äärelle ilman kroonista rasitusta aiheuttavaa kurottelua.

Tukea tarvitaan ylipäätään pystyasennossa pysyttelyyn. Ilman tätä joudumme jännittämään vartalon lihaksia jatkuvasti. Jatkuva jännitys heikentää verenkiertoa ja vahingoittaa hermostoa pitkällä tähtäimellä. Etenkin selkäranka kärsii huonosta selkätuesta ja sen välilevyihin kohdistuu vaarallista painetta.

Helpotus

Hyvä tuoli helpottaa lihasjännitystä ja lievittää olemassaolevia kroonisia vaivoja. Malmstolen-tuoli pystyy mukautumaan monenlaisiin tarpeisiin ja sopii erinomaisesti jopa skolioosista kärsivien työtuoliksi.

Tärkeitä oloa helpottavia ja kuormitusta vähentäviä ominaisuuksia ovat vartaloa mukaileva selkänoja sekä istuin, joka jakaa kehon painoa laajalle alalle.

Rentoutus

Hyvä tuoli auttaa työntekijää rentoutumaan. Oikein säädettynä käsivarret saavat levätä käsinojilla luontevasti, selän saa antaa nojata vaivatta taaksepäin ja niska on luontevassa asennossa. Rentous auttaa verenkiertoa. Näin kuona-aineet eivät jää vaivaamaan lihaksia ja erilaiset rasituskivut ja uupumusoireet vähenevät.

Liike

Erittäin tärkeä ominaisuus työtuolissa on liikkuvuus. Tätä ominaisuutta eivät useimmat tuolien valmistajat huomioi. Kuitenkin juuri työasennon luonnollisuuden kannalta helppo asennon vaihteleminen ja tuolin kyky reagoida erilaisiin työtehtäviin on kaikkein tärkeintä. Ihminen ei ole evoluution myötä tottunut istumaan paikallaan. Rento liike pitää verenkierron käynnissä ja lihakset vetreinä. Malmstolenin monipuoliset ja dynaamiset säädöt mahdollistavat vaivattoman liikkumisen istuimella. Etenkin polvikeinulla tai synkronoidulla keinulla varustetut tuolit sallivat ryhdin ja istumakulman vaihtamisen ergonomiasta tinkimättä.

Ergonomisen työtuolin oikeaoppiset säädöt

Ergonomisessa työtuolissa on runsaasti säätöjä. Säätöjen asettamiseksi kohdalleen tulee käyttää jonkin verran aikaa. Parhaastakaan tuolista ei ole hyötyä, jos sitä ei asenneta työntekijän kehon mittoihin sopivaksi.

Useimmille ihmisille mukavin selkänojan kaltevuusaste on noin 100-105 ja tästä Malmstolenkin lähtee liikkeelle. Tällöin työntekijä saa levätä kevyesti taaksepäin ja selkä saa täyden tuen. Muu työpiste rakennetaan tämän säädön ympärille.

Pöydän korkeus ja etäisyys säädetään siten, että olkapäät ja kyynärpäät asettuvat rennosti ja luonnollisesti työpöydän tasolle. Näppäimistö asetetaan mukavasti kämmenten alle niin, ettei käsiä tarvitse siirrellä eteen eikä sivuille.

Näyttöpäätteen pitää olla lievästi alaviistossa kasvohin nähden, jolloin niskat saavat levätä.

Made by Tremedia