10 vinkkiä parempaan työpiste-ergonomiaan

Työpiste-ergonomia muodostaa tärkeimmän osan toimisto- ja näyttöpäätetyöntekijöiden terveyden ylläpitoa. Tässä artikkelissa listaamme kymmenen hyvää ohjetta, joita noudattamalla niin toimistotyöntekijät kuin muutkin arjen sankarit säästyvät turhilta kivuilta ja kroonisilta vaivoilta.

1. Istu sopivassa asennossa

Sopivassa asennossa istuminen tarkoittaa muun muassa seuraavaa:

  • Aseta takamus mahdollisimman taakse istuintyynyllä.
  • Säädä istumen korkeus niin, että jalkasi ovat tukevasti lattiassa, polvet suunnilleen lantion tasolla. Käytä tarvittaessa jalkatukea.
  • Säädä selkänoja niin, että se tukee selkää mukavasti. Oikeasta selkänojan kulmasta on monia eri mielipiteitä, mutta eräs hyvä nyrkkisääntö on noin 100-110 asteen takanoja.
  • Sijoita käsinojat niin, että kyynärvartesi lepäävät rennosti niiden päällä.

2. Laske kädet rennosti näppäimistölle

Sormien pitäisi levätä rennosti näppäimistön päällä ja ulottua vaivatta kaikkiin näppäimiin. Käytännössä tämä onnistuu useimmissa tapauksissa pitämällä kyynärvarren ja olkavarren välinen kulma noin 100 asteen suuruisena.

Sijoita hiiri mahdollisimman lähelle näppäimistöä.

Rannetuki voi olla hyväksi, mutta tuki ei saa olla välilyöntinäppäintä korkeampi. Älä myöskään tarpeettomasti lepuuta käsiä rannetuella, vaan käytä sitä ainoastaan näppäillessäsi.

3. Älä aseta näyttöä liian korkealle

Näytön tulisi olla hieman silmien alapuolella – mutta vain hieman. Jos näyttö on liian korkealla, työntekijä joutuu vääntäämään niskaansa ikävään asentoon. Liian ylhäällä oleva näyttö myös altistaa silmät kuivumiselle.

4. Ergonomia on osittain pään sisäinen asia

Ergonomisessa asennossa istuminen voi vaatia tuolin ja pöydän säätämisen lisäksi tietyn mentaliteetin opettelemista. Monet ihmiset vaipuvat lysyyn tottumuksesta ja huomaamattaan. Siksi työntekijän kannattaa opettaa itse itseään istumaan ryhdikkäästi, jolloin kehon syvät lihakset tukevat selkärankaa tasapainoisesti.

Liiallinen stressi ja jännitys voivat myös heijastua huonona ergonomiana. Tällöin lihakset helposti jännittyvät ja silmien räpyttely unohtuu.

5. Varmista, että tuolisi on ergonominen

Hyvällä tuolilla on monia etuja. Ensinnäkin ergonomisesti suunniteltu istuin tukee kroppaa optimaalisella tavalla. Etenkin ihmisten, joilla on kroonisia kipuja tai taipumusta selkä-, hartia- tai rannevaivoihin, kannattaa kiinnittää erityistä huomiota työtuolin laatuun.

Toinen ergonomisen tuolin etu koskee sen jatkuvaa säädettävyyttä. Suurin osa istumatyön terveyshaitoista liittyy staattiseen työskentelyasentoon, joten vaihtelemalla tuolin säätöjä kesken työpäivän voit vaihtaa asentoasi ja tällä tapaa helpottaa verenkiertoa lihaksissa ja elimistössä.

6. Käytä sähköpöytää asennon vaihtelemiseen

Seisomatyöpiste on hyvä vaihtoehto istumatyöpisteelle. Sähköpöytä ja runsailla säädöillä varustettu tuoli mahdollistavat vaihtelemisen istumapisteen ja seisomapisteen välillä. Sähköpöydän ansiosta työskentelykorkeutta voi vaihtaa muutamassa sekunnissa.

Moni työntekijä viettää aamupuolen päivää istuma-asennossa ja iltapuolen seisoma-asennossa. Tällaisella vaihtelulla on merkittäviä ergonomisia etuja.

7. Aseta usein tarvitsemasi esineet lähelle

Vaikeasta paikasta tavaroiden kurotteleminen voi aiheuttaa kipuja ja altistaa jopa akuuteille vammoille ja työtapaturmille. Useimmin tarvitut esineet, kuten puhelin, muistiinpanovälineet tai vaikkapa paljon käytetyt kansiot, on syytä pitää paikassa, josta pystyt ottamaan ne helposti esiin.

Tältä osin ergonomiaa helpottaa työpöytä, joka ympäröi työntekijän osittain vasemmalta ja oikealta. Tällainen pöytä vähentää kurottelemisen tarvetta.

8. Pidä taukoja vähintään kerran tunnissa

Muutaman minuutin taukoja tulisi pitää vähintään kerran tunnissa, tämä auttaa pitämään kropan kunnossa. Voit tällöin kävellä ympäriinsä tai jopa haukata happea. Takamus kannattaa silti nostaa tuolista tätäkin tiuhemmin, jopa 15 minuutin välein. Tärkeintä ei ole se, mitä tauon aikana tekee, kunhan vaihtaa asentoa ja mieluusti nousee seisomaan.

9. Huolehdi riittävästä valaistuksesta

Riittävästä valaistuksesta huolehtiminen tarkoittaa, että työntekijän ei tarvitse siristellä eikä ponnistella nähdäkseen asioita. Oikeanlainen valaistus myös auttaa pitämään mielen virkeänä ja vähentää stressiä.

Koska eri työtehtävissä tarvitaan eri määrää valoa, avotoimistossa paras idea on tarjota mahdollisuus työpistekohtaiseen valaistuksen säätämiseen kohdelamppujen avulla.

10. Muista lepuuttaa myös silmiäsi

Silmät väsyvät, jos niitä ei muista lepuuttaa. Tämä voi johtaa päänsärkyyn, silmien kuivumiseen ja jopa väliaikaisiin näköhäiriöihin.

Yksi tapa lepuuttaa silmiä on fokuksen siirtäminen ja katsominen jonnekin kauemmas. Rentouta samalla silmäluomet. Voit myös laskea kämmenen silmien peitoksi 10-20 sekunnin ajaksi.

Monimutkaiset silmäjumpat ovat tuskin tarpeen, tosin ei niistä haittaakaan ole.

Made by Tremedia