Sähköpöytä parantaa työergonomiaa

Sähköpöytä on hyödyllinen osa ergonomista työpistettä. Nopeasti ja helposti säädettävät jalat tekevät työasennon vaihtamisesta helppoa. Lue alta lisää sähköpöydän hyödyistä.

Mikä on sähköpöytä?

Sähköpöydällä tarkoitetaan työpöytää, jonka ergonomiaa voidaan säätää sähköisesti. Yleensä säädöt koskevat lähinnä pöydän korkeutta. Sähköpöydän jalkoja voidaan pidentää tai lyhentää helposti. Yleensä pöytään on kiinnitetty näyttö, jonka avulla oikean korkeuden valikoiminen on vaivatonta. Eri korkeussäätöjä voidaan tallentaa pöydän muistiin, jolloin niiden palauttaminen tapahtuu napin painalluksella.

Miksi sähköpöytä parantaa työergonomiaa?

Työergonomian saavuttaminen on nykyajan toimistotyössä valtava haaste. Istuminen paikallaan vahingoittaa kehoa ja aiheuttaa kroonisia kipuja ja vaivoja. Sähköpöytä on yksi keino muiden joukossa, jolla parantaa työpisteen ergonomiaa ja vähentää sairaspoissaoloja.

Ihmisen kehoa ei ole suunniteltu päivät pitkät istumiseen. Yhä useammat tutkimukset tukevatkin seisoma-asennon hyötyjä työntekijän terveydelle. Ylipäätään asennon vaihtaminen kesken työpäivän madaltaa istumisen aiheuttamia terveysriskejä ja lisää työtehoa. Liikkumattomuus vie suomalaisen hautaan useammin kuin liikalihavuus, ja istuma-asennossa kyykkiminen vahingoittaa selkärankaa.

Tyypillinen tapa käyttää sähköpöytää liittyy juuri asennon vaihtamiseen. Työpäivä voidaan aloittaa istuma-asennossa. Lounastauon jälkeen näpäytetään säätönappia ja pöytä kohoaa seisomatyöskentelyn korkeudelle. Tämä on luonteva tapa vaihtaa asentoa ja jakaa rasitusta kehon eri osien välille. Selkäranka ja hermosto kiittävät. Työntekijä pysyy myös näin virkeämpänä ja illalla on vähemmän lihasjännityksiä selässä, hartioissa ja lantiossa.

Talouselämä-lehti suosittelee sähköpöytää

Talouselämä-lehti on vuosien varrella usein julkaissut artikkeleita sähköpöytien eduista. Viimemmäksi lehti laski, että kun sähköpöydän saa parillasadalla eurolla, yhdenkin sairauspäivän hinta on satoja euroja.

Sähköpöytä pitäisikin hankkia etukäteen ehkäisevänä apuna työntekijän hyvinvointia ajatellen. Ikävä kyllä käytännössä näin ei toimita. Sähköpöytää aletaan harkita hankittavaksi vasta, kun työntekijä on jo kehittänyt kroonisen sairauden ja lääkäri vaatii toimia. Näin siitä huolimatta, että moni sairaus voitaisiin välttää sähköpöydän avulla.

Työterveyslaitoksen tutkija Nina Nevala suosittelee sähköpöytää myös neuvottelu- ja taukotiloihin. Seisomakokoukset ovat myös työpsykologien mukaan dynaaminen vaihtoehto paikallaan istumiselle. Työntekijät pysyvät paremmin hereillä ja keskustelu on vireämpää seisoma-asennossa.

Kiinnostavana vaihtoehtona on myös kävelytyöpiste. Sähköpöydän ja juoksumaton yhdistelmällä työntekijä voi monien tehtäviensä aikana rauhallisesti käyskennellä eteenpäin. Tämä parantaa yleiskuntoa ja vähentää selkä- ja hartiavaivoja. Vain muutamat erityistä manuaalista huolellisuutta vaativat tehtävät pitää suorittaa aloillaan seisten tai istuen.

Millainen tuoli sähköpöydän rinnalle?

Toimistotyössä sähköpöytä yksinään ei riitä takaamaan ergonomista työasentoa. Vähintään yhtä tärkeää on valita oikeanlainen tuoli. Sähköpöydän rinnalle tarvitaan korkealaatuinen istuin, jonka säädöt takaavat hyvän tuen ja liikkuvuuden niin istuma- kuin seisoma-asennossakin.

Esimerkiksi ruotsalaiset Malmstolen-toimistotuolit taipuvat hyvin molempiin työasentoihin. Istuma-asennossa tuoli tukee selkää, etenkin alaselän notkoa ja käsinojat pitävät käsivarret terveellisen rentoina. Nostettuna seisomakorkeudelle Malmstolen takaa samoin tarvittavan tuen ja hyvän liikkuvuuden, jotka auttavat pitämään kehon vetreänä.

Myös laadukkaat satulatuolit ovat hyvä vaihtoehto.

Sähköinen pakkaus- tai kokoonpanopöytä

Sähköpöytiä voidaan käyttää moniin eri tarkoituksiin. Myös muut kuin tietokoneen ääressä istuvat työntekijät hyötyvät pöydän säädettävyydestä.

Sähkösäätöjen lisääminen pakkausosaston työtasoille on eräs tapa tehostaa prosessia. Säätämällä korkeutta voidaan helpottaa raskaiden pakkauksien siirtämistä pöydälle ja pois pöydältä. Toisaalta oikean työskentelykorkeuden valitseminen erilaisia pakkaustehtäviä ja erikokoisia työntekijöitä varten parantaa työtehoa.

Sama koskee kokoonpanopöytiä ja postinlajittelupöytiä. Periaatteessa missä tehtävässä tahansa, missä työteho ja työmukavuus riippuvat pöydän korkeudesta, sähköpöytä on kiistatta paras ratkaisu.

Made by Tremedia