Työpöytävalaisin – näin valitset oikean

Oikean työpöytävalaisimen valintaan kannattaa panostaa. Vääränlainen rasittaa silmiä, unettaa tai sotkee nukkumisrytmin.

Näillä kymmenellä vinkillä löydät työpöytävalaisimen, joka lisää työtehoa ja parantaa hyvinvointia.

1. Nivelletty varsi tekee työpöytävalaisimesta monipuolisemman

Nivelletty varsi ja kääntyvä varjostin parantavat valaisimen monikäyttöisyyttä. Yhteen asentoon fiksattu valonlähde ei salli ketteriä muutoksia työskentelytavassa eikä välttämättä tue kaikkia työntekijän tehtäviä. Mitä enemmän valaisimessa on niveliä, sitä paremmin se pystyy vastaamaan muuttuviin tarpeisiin.

2. Työpöytävalaisimen koko riippuu työpöydästä

Jos käytössä on iso työpöytä, kannattaa miettiä varren pituutta. Riittävän pitkällä varrella varustettu valaisin sallii valokehän kohdistamisen eri puolille laajaa työtasoa. Toisaalta jos työpöytä on pieni, prioriteettina on tilan säästäminen. Tällöin on fiksua harkita reunaan tai seinään kiinnitettävä valaisinta, jolloin valaisimen jalka ei vie tilaa pöydältä.

3. Hyvä kohdistus suojelee muita tilan käyttäjiä

Tehokkaasti valoa kohdistava varjostin suojaa paitsi työpöydän omistajaa myös muita tilan käyttäjiä häikäisyltä ja heijastuksilta. Kohdistava varjostin on erityisen tärkeä jaetuissa tiloissa, kuten avokonttoreissa ja coworking-toimistoissa.

4. Tehokas spotti sallii himmeämmän yleisvalaistuksen

Tehokas työpistekohtainen valaisin sallii toimiston yleisen valotason himmentämisen. Näin kaikkiin työntekijöihin vaikuttavat heijastukset ja häikäisyt jäävät vähäisemmiksi. Valaistustason lievä laskeminen voi myös tehdä monitorin katsomisesta miellyttävämpää. Himmeämmässä yleisvalaistuksessa monitorin taustavalon ei tarvitse olla kovin kirkas, ja työntekijän silmät säästyvät rasitukselta.

5. Suurentava valaisin sopii tarkkuustyöhön

Suurentava työpöytävalaisin on erityinen valaisintyyppi, johon on nimensä mukaisesti kytketty suurennuslasi. Se on loistava väline erilaisiin tarkkuutta vaativiin tehtäviin, kuten laboratoriotyöskentelyyn tai käsitöihin. Se on myös arvokas apu joillekin huonosta näöstä kärsiville. Huomaa, että suurentava valaisinta valittaessa suurennuskerroin pitää valita tarkoin tehtävän mukaisesti.

6. Taustavalon tulee olla vähintään kolmannes työpisteen valomäärästä

Työpisteen valaistusvoimakkuutta mietittäessä taustavalon määrä on tärkeä. Työtason ja toimiston yleisvalaistuksen tulisi olla sopivassa suhteessa toisiinsa. Nyrkkisääntönä taustalla näkyvän valon pitää olla vähintään kolmanneksen verran työtasolle kohdistuvasta valovoimakkuudesta. Esimerkiksi lukemista vaativassa työssä 500 luksin valaistusvoimakkuus on usein ihanteellinen. Tällöin ympäristössä tulisi olla vähintään 165 luksin valaistus, ettei kontrasti rasita silmiä.

7. Tarkkuustyössä tarvitaan tavallista korkeampaa valaistusvoimakkuutta

Yleensä toimistossa työtasojen valaistuksen tulisi olla noin 500 luksia, kun taas aulatiloissa riittää hyvin 200 luksia. Joissakin vaativissa tehtävissä kannattaa kuitenkin panostaa voimakkaampiin valaisimiin. Jopa 1500 luksin työpistekohtainen valaistusvoimakkuus voi olla perusteltu suurta tarkkuutta vaativissa tehtävissä, kuten elektroniikan kokoamisessa tai kemiallisessa laboratoriotyössä. Huomaa myös, että vanhat ihmiset tarvitsevat tavallisiinkin työtehtäviin enemmän valoa kuin nuoret.

8. Liian himmeä valaistus altistaa päänsärylle

Liian himmeäksi jäävä työpöydän valaistus aiheuttaa etenkin pimeänä vuodenaikana unisuutta ja heikentää työtehoa. Himmeässä valaistuksessa tihrustaminen voi myös laukaista päänsäryn.

9. Valitse työpöydälle oikean sävyinen lamppu

Valon värillä on merkitystä. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että punertava valo nukuttaa ja sinertävä valo pitää valppaana. Voit valita oikean värisen lampun valaisimeesi kiinnittämällä huomiota kelvineihin (K). Työpöytävalaisimen tapauksessa lampun sävy voi liikkua suunnilleen välillä 3000-5000 K. Tuolla alueella alle 3000 K valo on kellertävämpää, kun taas 5000 lähestyy sinistä. Tarkempi sävyvalinta on yksilöllinen esteettinen kysymys.

10. Säädettävä ledivalaistus korjaa elimistön päivärytmin

Jos toimiston valaistukseen halutaan todella panostaa, työpöytävalaisin kannattaa kytkeä osaksi manuaalisesti tai automaattisesti säädettävää ledivalojen kokonaisuutta. Valon sävyn vaihtaminen vuorokauden rytmin mukaisesti on hyvinvoinnin kannalta äärimmäisen arvokasta. Etenkin talvella jatkuva sisätiloissa istuminen voi sekoittaa elimistön ja pilata yöunet. Vaihtelemalla valon sävyä sinisen ja punertavan välillä voidaan työntekijöille tarjota mahdollisuus luonnollisempaan päivärytmiin.

Lue lisää aiheesta:
Valaistus (Työsuojeluhallinto)
How to find the best desk lamp for you (Lightology)
Käyttäjämieltymykset ja valaistuksen laatu toimistossa (Simo Raassina, insinöörityö)

Made by Tremedia