Hyvä hiiri – näin valitset oikeanlaisen hiiren

Hiiri on usein laiminlyöty työergonomian osa-alue, vaikka vääränlainen hiiri voi jopa nakertaa ranteet rikki. Näillä ohjeilla valitset itsellesi hyvän hiiren!

Hiiri on tärkeä osa työpisteen ergonomiaa

Hiirikäden ongelmat ovat eräitä yleisimpiä tietokoneen aiheuttamia kroonisia vaivoja. Toistuvat, pienet liikkeet väärässä asennossa nakertavat ranteen ja sormet vähitellen rikki.

Hiirestä johtuvia oireita ovat muun muassa:

  • Peukalon ja etusormen tunnottomuus.
  • Krooninen kipu kämmenen päällä, ranteessa, kyynärpäässä tai käsivarressa.
  • Kivuliaiden nystyjen muodostuminen niveliin ja jänteisiin.
  • Kämmenen jäykkyys ja voimattomuus.

Hyvä hiiri istuu käteen

Älä tilaa hiirtä netistä, jos et tiedä täsmälleen, mikä koko ja muoto sopii työskentelytyyliisi.

Eri ihmiset käyttävät hiirtä eri tavoilla. Kunhan kätesi ja muu kehosi ei käytössä rasitu, kaikki otteet ovat ergonomisesti hyväksyttäviä. Oikea ote riippuu myös työn luonteesta. Tarkkuutta vaativat työ edellyttää toisenlaista otetta kuin vaikkapa nopeutta vaativa tehtävä.

Jos pystyt kokeilemaan hiirtä käteesi ennen ostamista, kiinnitä huomiota näihin asioihin:

  • Onko hiiren koko hyvä? Liian pieni hiiri ei tarjoa kämmenelle tukea. Liian iso hiiri työntää ranteen ja sormet epämiellyttävään asentoon.
  • Onko hiiren muoto käyttötarkoitukseen sopiva? Kämmenen muotoon sopivat hiiret ovat usein ergonomisimpia, mutta toisille käyttäjille sopii parhaiten neutraalisti muotoiltu kupolimainen malli. Tämä on yksilöllistä.

Johdollinen vai johdoton hiiri?

Monet hiiret ovat nykyään johdottomia. Ei ole yksiselitteistä vastausta siihen, kumpi vaihtoehto on ergonomisempi. Se riippuu työpisteen suunnittelusta.

Jos pöydälläsi on runsaasti tilaa johdolle, eikä se häiritse hiiren liikkumista, johto voi parantaa hiiren käyttövarmuutta. Johdoton hiiri temppuilee keskimäärin useammin kuin johdollinen.

Johdoton hiiri sopii paremmin ahtaaseen työtilaan sekä tietysti läppärin kanssa kuljetettavaksi. Huolimattomasti laukkuun pakatun hiiren johto menee nimittäin helposti rikki.

Montako nappia hiireen tarvitaan?

Monissa hiirissä on useita nappeja. Päällä saattaa olla kolme nappia ja rulla, kyljessä vielä pari nappia lisää. Mutta onko niistä hyötyä työergonomian kannalta?

Yksinkertaisimmillaan voi sanoa, että kaksi nappia on aivan riittävästi. Hiiren pääasialliset käyttötarkoitukset ovat sellaisia, että useampien nappien lisääminen ei ole tavallisesti tarpeen.

Huonoimmillaan erilaisten lisätoimintojen liittäminen hiireen voi johtaa lisääntyvään hiirikäden rasitukseen. Esimerkiksi ilman rullaa kelaat dokumenttia todennäköisesti ylös ja alas vasemmalla kädellä, näppäimistön avulla. Tällöin rasitus jakautuu usean käden välille, ja hiirikätesi saa välillä levätä.

Jos kuitenkin käytät hiirtä jatkuvasti ja tarvitset koko ajan tiettyjä pikatoimintoja, useamman napin avulla voit nopeuttaa työskentelyä. Esimerkiksi graafiset suunnittelijat voivat hyvinkin hyötyä monitoimihiirestä.

Muita hiiren ergonomisia ominaisuuksia:

  • DPI on lukuarvo, joka kuvastaa hiiren tarkkuutta. Jos teet paljon tarkkuutta vaativaa työtä, esimerkiksi taittoa tai graafista suunnittelua, kannattaa hankkia hiiri, jonka DPI on vähintään 1200. Muuten joudut säheltämään useammin saadaksesi osoittimen juuri oikeaan kohtaan.
  • Hiirimatto voi olla mikä tahansa yksinkertainen alusta, jonka päällä hiiri liikkuu kevyesti ja tarkasti. Monelle käyttäjälle sopii parhaiten hiirimatto, jossa on kevyesti kohollaan oleva rannetuki.
  • Myös hiiren asetuksilla on merkitystä ergonomian kannalta. Määrittele sopivat pikatoiminnot hiiren lisänäppäimille ja säädä osoittimen nopeus sellaiseksi, ettei hiiri työn touhussa päädy ulos hiirimatolta.
  • Myös näppäimistön pikakomentoja (esim. tuttu ctrl+c/ctrl+v) on hyvä käyttää, jolloin osa rasituksesta jää tulematta hiirikädelle.

Hankittuasi hyvän hiiren muista myös miettiä koko työpisteen ergonomiaa. Hiiren tulee olla käytettävissä niin, ettet joudu kurottelemaan tai muuten jännittämään kehoasi. Kiinnitä myös huomiota ranteen asentoon: ranteen tulee levätä rennosti hiirtä käytettäessä. Nykyään markkinoilta löytyy myös paljon erilaisia hiirimattoja sekä ranne- ja kyynärtukia, jotka entisestään parantavat työpisteen ergonomiaa. Taukojumpat, käsien heiluttelut ja venyttelyt eivät myöskään ole pahasta työpäivän aikana – päinvastoin!

Made by Tremedia