5 tapaa parantaa työhyvinvointia

Työntekijöiden hyvinvointi on monelta osin työnantajan ja johtoportaan vastuulla. Tutkimusten mukaan hyvä tai huono johtajuus on yksi merkittävimmistä työntekijöiden hyvinvointiin vaikuttavista muuttujista.

Seuraavilla kätevillä keinoilla työntekijöiden hyvinvointia voi lisätä helposti ja miltei ilmaiseksi. Mitkä näistä ideoista voisi toteuttaa sinun yrityksessäsi?

1. Tarjoa terveellistä välipalaa

Terveellisten välipalatarvikkeiden tarjoaminen taukotilassa on helppo tapa parantaa työntekijöiden saaman ravinnon laatua.

Usein lyhyen taukonsa aikana väsynyt työntekijä tulee syöneeksi mitä vain nopeaa energiaa käteen osuu. Jos saatavilla kuitenkin on helppoja, hyviä ja terveellisiä välipaloja, tämä paitsi parantaa työntekijöiden jaksamista päivän akana myös kohentaa terveyttä pitkällä aikavälillä.

Sopivia tarjolle pantavia taukoruokia ovat esimerkiksi vitamiinipitoiset hedelmät, hyviä rasvoja sisältävät pähkinät sekä vähäsokeriset välipalapatukat.

2. Varaa aikaa ja tilaa rauhoittumiselle

Vaikka meditaation ja mindfulness-harjoitusten hyödyistä ollaankin montaa mieltä, niiden taustalla piilevä opetus on kiistaton: Lyhytkin rauhoittuminen stressaavan työpäivän keskellä parantaa hyvinvointia ja suorituskykyä.

Jo parin minuutin rauhallinen hengittely saa ajatukset kirkastumaan ja stressihormonitasot laskemaan.

Työnantaja voi auttaa muita rentoutumaan korostamalla työpaikan etiketissä kaikkien oikeutta rauhoittua ja sulkea silmänsä aina tarpeen mukaan.

Tehokkaimmin rauhoittuminen onnistuu erillisessä hiljaisessa huoneessa, jossa työntekijä voi omistaa itselleen muutaman minuutin laatuaikaa vaikkapa säkkituolissa, mukavilla sohvilla tai joogamatolla.

3. Tarjoa mahdollisuus etätyöskentelyyn edes kerran viikossa

Etätyöskentely on nykyaikaa. Useimmat toimistoympäristössä tehtävät työt mahdollistavat ainakin periaatteessa etätyöskentelyn silloin tällöin.

Vaikka yrityksesi ei olisi valmis vapauttamaan työntekijöitä kokonaan maantieteen ikeen alta ja siirtymään virtuaaliseen työympäristöön, pyri tarjoamaan halukkaille työntekijöille mahdollisuus etätyön tekemiseen edes kerran viikossa. Työympäristön vaihtuminen ja tylsän rutiinin rikkoutuminen lisäävät luovuutta ja antavat työntekijällä tunteen elämänhallinnasta.

Myös joustavien työaikojen tukeminen on ilmainen tapa lisätä työntekijöiden onnellisuutta.

4. Rohkaise työntekijöitä liikkumaan – myös kokouksissa

Työntekijöitä voi rohkaista liikkumaan monilla tavoilla. Liikuntasetelit ovat hyväksi todettu keino, mutta todellisuudessa on tehokkaampiakin tapoja pitää työntekijät vetreinä.

Toimistotyötä tekevän tulisi liikkua minuutin tai pari ajan aina puolen tunnin välein – riippumatta siitä onko kyseessä istuma- vai seisomatyöpiste. Paikallaan oleminen rasittaa aina kroppaa. Pienellä, säännöllisellä liikuskelulla voidaan kuitenkin kumota toimistotyön aiheuttamat rasitukset jopa tehokkaammin kuin intensiivisellä liikunnalla työpäivän jälkeen.

Tämä tarkoittaa, että työntekijöille tulee myös käytännössä taata oikeus jatkuvaan liikkumiseen. Jos esimerkiksi kokous kestää yli puoli tuntia, osallistujia tulisi rohkaista vaihtamaan asentoa ja venyttelemään kesken keskustelun. Joillakin edistyksellisemmillä työpaikoilla, kuten tietyillä yliopistojen laitoksilla, näin tehdäänkin jo.

Bonusvinkki: Varaa polkupyörille turvallinen, katettu säilytystila. Näin töihin pyöräilemisen kynnys madaltuu.

5. Anna työntekijöiden hallita lämpöä ja valoa

Jos mahdollista, anna työntekijöiden säädellä itse lämpötilaa ja valaistusta omassa työpisteessään. Ihmiselle on äärimmäisen tärkeää saada kokemus siitä, että hän hallitsee itse omaa ympäristöään. Tämä paitsi lisää työmukavuutta ja vähentää stressiä myös voimaannuttaa.

Avotoimistossa lämpötilan sääteleminen yksittäisen työntekijän tarpeiden mukaisesti ei ole välttämättä realistista, mutta valaistus voi olla silti osittain yksilöllistä. Varaa ikkunapaikka niille työntekijöille, jotka erityisesti kaipaavat luonnonvaloa. Liitä kaikkiin työpisteisiin kyllin kirkas ja helposti säädettävä spottivalaistus, joka ei häiritse ympäristöä.

Made by Tremedia