Kierrätysmateriaaleista kierrätykseen

 

Tuotteiden ympäristövastuullisuus on nyt paljon otsikoissa ja yleisissä keskusteluissa, mutta useasti puhutaan vain yksityisille kuluttajille kohdistetuista kierrätysmateriaaleista valmistetuista tuotteista ja pakkausmateriaaleista. Ehkä moni ei tule ajatelleeksi, että myös yrityksille ja julkisille yhteisöille on yhä enemmän tarjolla eettisiä ja ympäristöystävällisiä tuotteita ja kalusteita, joiden huomioiminen hankinnoissa tukee myös yritysten ympäristövastuullisuutta ja eettisiä arvoja.

Lisäksi usein ympäristövastuullisuutta ajatellaan hankinnoissa, mutta mitä sitten tapahtuu, kun sisustusta halutaan muuttaa ja kaluste jää ylimääräiseksi tai sen käyttöikä alkaa olemaan loppupuolella?

Kierrätysmateriaalista valmistetut kalusteet ja sisustustuotteet

Ympäristöystävällisten kalusteiden valinnassa kannattaa huomioida kierrätetyn valmistusmateriaalin lisäksi myös että kaluste on kierrätettävä. Valitettavasti sisustustuotteiden valmistus ja huonekaluteollisuus on melko vähäistä Suomessa ja sen vuoksi suurin osa julkitilakalusteista tulevat Suomen ulkopuolelta. Useat valmistajat ilmoittavat, että ottavat vastaan käytetyt kalusteensa ja niiden materiaalit käytetään uusiin tuotteisiin, mutta lähetyskustannusten ja logistiikan haasteiden vuoksi kalusteiden palauttaminen valmistajalle uudelleen käytettäväksi on melko mahdotonta, joten tuotteiden kierrätyksen ja hävittämisen hoitaminen jää meille itselle.

Ohessa muutamia kierrätysmateriaalista valmitettuja tuottteita:

Kalusteet

Scab Design Go Green malliston tuotteet on valmistettu sertifioidusta kierrätysmuovista. Sarjassa on tällä hetkellä 4 tuotetta: Ginerva, Sai, Lisa Technopolymer ja Lady B trendikkäissä väreissä.

Lady B Go Green / Scab Design
Lisa Go Green / Scab Design

 

 

 

 

 

 

Pedrali uutuustuotteita, joissa käytetty 100% kierrätysmuovia. Materiaalista 50% on Pedralin oman tehtaan ylijäämää ja 50% kuluttajilta kerättyä muovijätettä.

Remind / Pedrali
Babila XL / Pedrali

Sisustuspaneeli

Ramport VAGA-sisustuspaneeli on kaunis, käytännöllinen ja ympäristöystävällinen valinta seinään ja kattoon erilaisiin tiloihin. Pohjana oleva polyesterihuopa on valmistettu lähes 100% merestä kerätyistä ja kierrätetyistä muovipulloista.

 

 

Kierrätysastiat

TreCe kierrätysastiat on valmistettu 20% kierrätetystä teräksestä, muovi 100% kierrätettyä, MDF sertifioidusta metsätaloudesta, pinnoitteessa ei käytetä liuottimia ja tuotteet on 100% kierrätettävä.

Kite
Birdie

 

 

 

 

 

 

Kankaat

Gabriel kierrätetty polyesteri on valmistettu kulutuksen jälkeisistä jätteistä, kuten PET-muovipulloista, jotka muuten olisi poltettu tai päätyneet kaatopaikalle. Kierrätysprosessi johtaa pienempiin hiilidioksidipäästöihin kuin uuden polyesterkuitujen valmistus.

Kierrätyksessä ”Toisen romu on toisen aarre?”

Tämä sanonnan romu vs. aarre ei päde niin hyvin julkitilakalusteisiin kuin kotikalusteisiin, paremmin ehkä sopisi sanonta ”Toiselle tarpeeton on toiselle hyvä ja tarpeellinen”. Yritin etsiä faktatietoa siitä paljonko kalustejätettä tulee Suomessa vuositasolla, mutta selkeää tietoa siitä en löytänyt joten keskityn nyt vaan omassa työssä kokemaani.

Lähes kolme vuotta sitten aloitin ensimmäistä kertaa myymään uusien kalusteiden ohella myös  käytettyjä kalusteita, vaikka olen ollut julkitilakalustealalla yli kymmenen vuotta. Aiemmin en oikein itsekkään ole tullut miettineeksi mitä tapahtuu niille vanhoille kalusteille, kun yritys uudistaa kalusteitaan, mutta nyt tulee jopa kysyttyä asiakkaalta mitä vanhoille kalusteille tapahtuu. Ennakkoluuloista poiketen huomasin pian kuinka hyväkuntoisia ja hyvin pidettyjä kalusteita tulee meille myyntiin. Julkitilakalusteilla on yleensä viiden vuoden takuu, mutta hyvällä hoidolla ja käsittelyllä ne kestävät vielä ainakin toiset viisi vuotta ja säilytyskalusteet vieläkin pidempään. Asiakkaamme ei tarvitse itse miettiä millä kalusteilla olisi vielä jälleenmyyntiarvoa ja mikä on tullut jo elinkaarensa loppuun, koska meillä on se asiantuntemus. Valikoimme kalusteista ne joilla on vielä jälleenmyyntiarvoa ja mikä parasta hävitämme vanhat kalusteet asianmukaisesti kierrättäen puun, muovin ja metallin.

Myyjänä ja myös itse sisustussuunnittelijana rohkaisen asiakkaitani miettimään myös käytettyjä kalusteita vaihtoehdoksi tilanteissa:

  • Kalustebudjetti on tiukka. Hyvännäköisiä kokonaisuuksia saa myös käytetyillä kalusteilla sekä yhdistämällä uusia ja käytettyjä kalusteita.
  • Väliaikaisten tilojen kalustamiseen.
  • Kalustetaan ns. toissijaisia tiloja esim. varastoja tms. jossa käytännöllisyys ja tilan toimivuus on ensisijainen tavoite.
  • Muutetaan vai osa kalusteita ja halutaan yhdistää uudet kalusteet vanhojen kalusteiden tyylin kanssa.
  • Sisustus halutaan rakennuksen hengen mukaiseksi niin käytetyistä kalusteista saattaa löytyä saman aikakauden desing kalusteita.
  • Kalusteet ovat hyvin alttiita kolhuille ja likaantumiselle.

 

Eliina Harvia

Myyntipäällikkö / sisustussuunnittelija

Made by Tremedia