Näin rajataan oma tila avotoimistossa

Aiemmassa blogitekstissä kerroimme avotoimistoon liittyvistä haasteista. Nyt perehdymme vielä tarkemmin tilan rajaamiseen ja äänisuunniteluun avotoimistossa.

Avotoimistossa etenkin puhe vaatii veronsa

Avotoimistojen vaikein ääniongelma koskee puheenerotettavuutta. Mitä enemmän työntekijä joutuu kuulemaan työnsä kannalta tarpeeton puhetta, sitä vaikeampi hänen on keskittyä.

Häiriöt lisäävät stressioireita ja heikentävät myös subjektiivista yhteistyön kokemusta. Melu siis paitsi vähentää yksittäisen työntekijän tehokkuutta myös nakertaa työyhteisöä.

Pöytäsermit ja seisovat sermit ovat perusratkaisu melua vastaan

Pöytäsermit ja seisovat sermit ovat tärkeässä roolissa, kun avotoimistossa halutaan rajata työtiloja ja taata työntekijöille suhteellista rauhaa. Vaikka myös toimiston yleinen äänisuunnittelu on hyödyllistä, läheltä tulevan puheäänen torjumisessa nimenomaan sermit ovat tärkeitä.

Akustisissa Acusto-sermeissä on sisällä akustoivaa materiaalia sisällä ja pinnalla villa- tai polyesterikangasverhoilu. Molemmat materiaalivalinnat vaimentavat ääntä, mutta villakangas on äänieristyksen kannalta tehokkaampi ratkaisu.

Acusto-sermit on testattu kahdella eri standardilla:

  • EN ISO 11654:1997 – Sound absorbers for use in buildings, rating of sound absorption.
  • EN 354:2003 – Measurement of sound absorption in a reverberation room.

Äänieristystä parantavat myös verhoillut seinä- ja kattopaneelit

Akustiset seinä- ja kattopaneelit ovat hyvä tapa torjua yleistä melua tilassa. Hyvissä akustisissa paneeleissa on akustisten sermien tapaan monta kerrosta ääntä absorboivia materiaaleja. Ne eivät ole tutkimusten mukaan yksinään riittävä ratkaisu avotoimiston meluongelmiin, mutta osaltaan auttavat vähentämään häiriöääniä.

Verhoillut seinä- ja kattopaneelit ovat myös oiva sisustuselementti. Erivärisillä paneeleilla on mahdollista tehdä sisustustaidetta. Värivalinnoilla voidaan myös korostaa yrityksen brändiä.

Ääntä eristävät huonekalut ovat hyvä lisä avotoimistoon

Erilaiset ääntä eristävät huonekalut ja neuvottelukopit tarjoavat kätevän keinon taata hiljaisuus tilanteissa, joissa sitä välttämättä tarvitaan. Äänieristetyt puhelinkopit tai neuvotteluloosit voivat olla osittain avoimia tai kokonaan suljettuja riippuen käyttötavasta ja tarpeesta.

Hyvänä puolena ääntä eristävät huonekalut on helppo siirtää muuton yhteydessä uuteen toimistoon.

Muita hyviä vinkkejä rauhallisen tilan takaamiseksi:

  • Käytä hyvin suunniteltuja taustaääniä puheenerotettavuuden vähentämiseksi. Puronsolina ja suodatettu kohina ovat tutkitusti hyviä taustaääniä, musiikkia asiantuntijat eivät sen sijaan suosittele.
  • Sovi työpaikalla yhteiset pelisäännöt. Kuinka kovaa saa puhua ja missä? Miten ja kuinka usein työntekijä voi varata itselleen keskeytymätöntä työaikaa?
  • Työntekijöitä on syytä rohkaista kuuntelemaan musiikkia kuulokkeilla tai pitämään kuulosuojaimia.
  • Toimistossa kannattaa olla olemassa oma tilansa neuvotteluille sekä ruokailulle, hyvä olisi myös olla kokonaan hiljainen taukotila rauhoittumista varten. Johtajan on hyvä näyttää mallia tilojen käytössä.

 

Made by Tremedia