Parempi keskittymiskyky tieteen tuella: 6 toimivaa vinkkiä

Työhön keskittyminen on joskus vain niin vaikeaa. Keskittymiskykyä on kuitenkin mahdollista kehittää – yllättävilläkin tavoilla.

Näillä kuudella tieteellisesti perustellulla vinkillä saat nostettua keskittymiskykysi uudelle tasolle.

1. Asennon vaihteleminen kohentaa verenkiertoa

Tietokoneella työskennellessä yksi isoista perusongelmista liittyy verenkiertoon. Toimiakseen hyvin aivot tarvitsevat runsaasti hapekasta verta. Mutta kun muu keho on tunnista toiseen yhdessä asennossa, veri ei kierrä tehokkaasti. Tämä heikentää työntekijän kognitiivisia kykyjä.

Vaihtelemalla asentoa työpäivän aikana ja liikkumalla hieman joka tunti voit vilkastuttaa aivoverenkiertoa ja näin parantaa ajattelua sekä keskittymiskykyä.

2. Automatisoitu valaistus auttaa pitämään päivärytmin terveellisen

Automatisoitu ledivalaistus on nykyaikainen ratkaisu erityisesti suomalaisia kiusaavaan ongelmaan: Talvisin päivät ovat lyhyitä, ja sisätiloissa työskentelevien ihmisten elimistön normaali rytmi häiriintyy. Tämä johtaa unettomuuteen, uupumukseen ja huonoon päätöksentekoon arjessa ja työssä.

Nykyään on mahdollista rakentaa toimistoon valaistus, joka automaattisesti vaihtaa sävyään vuorokaudenajan mukaisesti. Kun valon sävy vaihtuu ennalta suunnitellulla tavalla, työntekijöiden rytmi ei häiriinny pimeänäkään vuodenaikana, ja ajattelu pysyy kirkkaampana.

3. Hyvä akustiikka tarjoaa ihmiselle yksityisyyden tunnetta vaikka avokonttorissa

Hyvä akustiikka torjuu melua ja vähentää näin stressiä. Sillä on merkittävä vaikutus keskittymiskykyyn. Kun melu vähenee, myös häiriöt vähenevät.

Akustiikkaa voi kuitenkin katsoa myös psykologisemmalta kannalta: Ihminen kaipaa luonnostaan turvallista pesäpaikkaa, jossa hänellä on yksityinen olo. Nykyisissä avokonttoreissa yksityisyyden tunne puuttuu, ja työntekijät ovat jatkuvasti turvattomassa mielentilassa. Tehokkaalla akustiikalla voidaan työntekijälle luoda tunne siitä, että työpiste on hänen oma paikkansa.

Tämä vähentää paitsi stressiä myös tehostaa paikkasidonnaista kognitiota. Oma tuttu työpiste aktivoi heti toimistolle saapuessa ne hermoyhteydet, joita työtehtävissä tarvitaan.

4. Päivätorkut selkeyttävät ajattelua

Lyhyet päivätorkut parantavat aivotoimintaa, keskittymiskykyä ja luovuutta. Torkkujen ei tarvitse olla kovin pitkät. Vartin mittainen silmien ummistus sopii hyvin työpäivän tehostajaksi.

Päivätorkkujen hyödyntämistä estää usein jäykkä työkulttuuri. Toimiston ilmapiiri saattaa olla sellainen, että vain näennäistä tehokkuutta katsotaan hyvällä. Siksi eräät työelämän tutkijat ovat suositelleet, että johtoasemassa olevat henkilöt näyttäisivät muille mallia. He voisivat käyttää toimiston hiljaista tilaa torkkupaikkana, jolloin myös muut työntekijät uskaltaisivat helpommin varata aikaa lepoon työpäivän keskellä.

5. Meditaatio auttaa keskittymään

Mindfulness-henkinen meditaatio rauhoittaa mieltä ja sitä kautta parantaa emotionaalista hyvinvointia sekä auttaa työntekijää keskittymään paremmin. Mukavana lisäbonuksena meditaatio vaikuttaa tutkimusten perusteella parantavan myös fyysistä hyvinvointia: se madaltaa verenpainetta ja kenties jopa vahvistaa immuunivastetta.

Huomaa, että meditaation hyödyt muuttuvat selvemmiksi, kun harjoitteesta syntyy päivittäinen rutiini. Keskittymiskykyä parantaaksesi yritä meditoida vähintään kymmenen minuuttia joka päivä.

6. Paikkasidonnaista kognitiota voi käyttää monella tavalla

Ihmisen ajattelu on toiminut jo esihistoriallisista ajoista lähtien paikkasidonnaisesti. Tätä kognitiivista ilmiötä voi hyödyntää esimerkiksi säilyttämällä eri työtehtäviin tarvittavia välineitä eri paikoissa. Näin ajatukset pysyvät paremmin kasassa.

Toisaalta paikkasidonnaista kognitiota voi tehostaa muun muassa tekemällä eri työt eri huoneissa. Tällöin jo tiettyyn tilaan astuminen virittää aivot kyseisen työtehtävän taajuudelle.

Made by Tremedia